Szinte bármelyik mai klíma berendezés képes hatékonyan fűteni. Tekinthetjük kiegészítő megoldásnak az évszak váltások idejére a váratlan hűvösebb napokra, éjszakákra. Ebben az esetben nem lényeges szempont, hogy egy fűtésre optimalizált klímát vásároljunk.

A mai megbízható, fűtésre optimalizált klímák képesek egész télen, a mi éghajlatunkon jellemző körülmények között folyamatosan, gazdaságosan, biztonságosan, kényelmesen fűteni akár a teljes ingatlanunkat. Számíthatunk akkor a megbízható működésre, ha váratlanul nagyon hidegre fordul az idő, -22 Celsius fokig.

Több Ügyfelem is kifejezetten fűtésre kért megoldást. Elégedetten használják a klímákat olyan házakban, ahol nincs más fűtés kiépítve.

Nem drága klímával fűteni? Nem lesz túl magas a villanyszámla?

Nem elektromos fűtés, hanem a hőszivattyú elven behozza a szobába kintről a hőenergiát. Tehát nem elektromos energiából állít elő hőenergiát, hanem az elektromos energiát felhasználva szállítja a hőenergiát. Az áram a kompresszor és ventilátorok üzemeltetéséhez szükséges, a hőenergiát a környezetből veszi fel. Ezért megújuló energia forrás, így kedvezményes H-tarifa igényelhető az áram szolgáltatótól. Bármilyen elektromos fűtésnél sokkal hatékonyabb, amit az SCOP érték mutat meg. Nagyon leegyszerűsítve egy 4.0 SCOP érték azt fejezi ki, hogy 1 kW elektromos áram elhasználásával 4 kW hőenergiát kapunk.

Egy konkrét példa a gazdaságos üzemelésre: egyik kedves Ügyfelem új házat épített (kb 35 nm alapterület, egyszerű alaprajz fiatal házaspár részére), melynek a fűtésére kizárólag split klímát akart használni. Egy 3,6 kW fűtő teljesítményű készüléket szereltem fel. Igényeltek H-tarifát, így az összes fűtési kiadás 2020. novemberben 7000 Ft volt. Közben elégedettek a 21-22 fokos hőmérséklettel úgy, hogy még nem készült el a házuk külső szigetelése. Nyáron pedig ugyanaz a készülék kellemes hűvösről gondoskodik majd.

Hogy működik a klímás, hőszivattyús fűtés?

Hogyan lesz meleg levegő vagy meleg víz egy -10 Celsius fokos külső hőmérsékletből?

Erről sok helyen lehet olvasni, fizikai összefüggésekkel, termodinamikai magyarázatokkal, ábrákkal, diagrammokkal, képletekkel. Most nem tudományos igénnyel válaszolok a kérdésre.

Inkább leírom 4+1 mondatban egyszerű szavakkal a lényegét:

- a -10 Celsius fokos külső levegőnek komoly hőenergia tartalma van (abszolút nulla, azaz -283 Celsius fokhoz képest)
- létrehozunk egy ennél alacsonyabb energia szintű (azaz hidegebb) hőcserélő felületet azzal, hogy a benne keringő hűtőközeg folyadék állapotból gőz halmazállapotra vált, így felveszi a környezetből a hőenergiát a rejtett hő segítségével.
- a hőenergia automatikusan, energia befektetés nélkül a magasabb energia szint irányából (külső levegő) az alacsonyabb energia szint irányába (kültéri egység hőcserélő felület) áramlik.
- ez a hőenergia a hűtőközeg rejtett hőjének segítségével veszteség nélkül szállítható, majd a beltéri egységben kondenzáció révén (gőz halmazállapotból ismét folyadék halmazállapotra vált) a szoba levegőjének, vagy a fűtési rendszerben keringő víz energia szintjét emeli, azaz fűti.

Rejtett hő, vagy látens hő: az az energia, amely a folyadékból gőz halmazállapot (elpárolgás) váltáshoz szükséges befektetés, veszteség nélkül visszajön a gőz halmazállaptról folyadék halmazállapotba (kondenzáció) váltáskor.

Mindig az Ügyfél hosszútávú érdekét kerestem, legfontosabb célként a minőség javítását tűztem ki. Klímásként is ezzel a szemlélettel dolgozok, a legjobb megoldást keresem Megrendelőm részére, minden berendezésre úgy tekintek, mintha én is abban a helységben élnék, vagy dolgoznék. Bővebben >>

06-30/555-4114

klima@demenyklima.hu

www.demenyklima.hu